Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Οροσειρές-Πεδιάδες


Τα όρη και οι πεδιάδες

Τα όρη και οι πεδιάδες

Gap-fill exercise

Fill in all the gaps, then press "Check" to check your answers. Use the "Hint" button to get a free letter if an answer is giving you trouble. You can also click on the "[?]" button to get a clue. Note that you will lose points if you ask for hints or clues!
Γενικά!
Τα μεγαλύτερα βουνά της Γης είναι .

Οι οροσειρές του πλανήτη μας!
Τα Βραχώδη όρη εκτείνονται από τον έως το .
Οι Άνδεις εκτείνονται από το βόρειο τμήμα της έως . Τα οροπέδια των Άνδεων λέγονται , όπου η ζέστη των τροπικών αντισταθμίζεται από το κλίμα . Στις Άνδεις υπάρχει το Κο-ταπάχι, το ψηλότερο στον κόσμο.
Ο Καύκασος βρίσκεται ανάμεσα στην και στην και το υπέδαφός τους είναι πλούσιο σε .
Τα Ιμαλάϊα αποτελούνται απο τρεις . Ο κύριος όγκος βρίσκεται στον και καλύπτεται μονίμως από . Η δεύτερη σειρά είναι σε ύψος όσο και οι , ενώ η τρίτη σειρά, που βρίσκεται προς την Ινδία, αποτελείται από και . Ανάμεσα στα Ιμαλάια και την οροσειρά απλώνεται το .
Ο Άτλας χωρίζει τη και τις ακτές του από την . Ανάμεσα στην οροσειρά του Άτλαντα και τις ακτές απλώνεται μια στενή αλλά αρκετά γόνιμη , που λέγεται . Η περιοχή του Άτλαντα είναι ιδιαίτερα .

Οι πεδιάδες του πλανήτη!
Οι πεδιάδες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αμερικής καθώς εκτείνονται από τις ακτές του έως τα . Σ’ αυτές παράγεται, με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους, το μεγαλύτερο μέρος των , του καλαμποκιού και της του πλανήτη.
Οι πεδιάδες της Νότιας Αμερικής έχουν παράξενα τοπικά ονόματα, ανάλογα με το πού βρίσκονται. Οι ξηρές πεδιάδες της Αργεντινής ονομάζονται και σ’ αυτές . Στα βόρεια της ηπείρου οι υγρές πεδιάδες ονομάζονται . Στα νότια υπάρχει η παράκτια της Χιλής, ενώ η Παταγωνία είναι μια έρημος τον χειμώνα.
Η πιο εύφορη πεδιάδα της Ασίας βρίσκεται στην Κίνα. Αντίθετα στην κεντρική Ασία υπάρχει η Γκόμπι, ενώ οι είναι σχετικά άγονες.
Στην Αφρική το μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου καλύπτουν οι με πολύ ψηλό χορτάρι. Στην Αφρική υπάρχει και η μεγαλύτερη έρημος του πλανήτη .
Οι πεδιάδες της Αυστραλίας βρίσκονται κυρίως στο μέρος. Επειδή δε δέχονται αρκετές βροχές, έχει αναπτυχθεί σ’ αυτές η .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ αφήστε τα σχόλιά σας εδώ!

πως φτιαχνω blog